top of page
Търсене
  • Снимка на автораCircus Ivanov

Къде е мястото на цирка?

Ден като ден,поредното пътуване... Пристигнахме с камионите на цирка в столичния квартал Орландовци. За първи път гостуваме тук ,но изненадите които ни посрещнаха не бяха малко.За минути ни наобиколиха десетки деца със стотици въпроси, оказа се ,че те нямат представа какво е това "Цирк"....През целият им съзнателен живот или поне през последните десетина години в квартала им не е идвал цирк,а бяхме в столичен квартал,не в дълбоката провинция.Стана ни някак тъжно,но и много отговорно! Вече знаехме ,че щом сме първият цирк за тези деца трябва да дадем всичко от себе си да ги пленим, да ги накараме да обикнат това изкуство и да го разберат . Подготвихме се за премиерата...и макар да бяхме обсадени отвън от любопитни младежи,ни радваше факта ,че предизвикахме висок интерес в квартала.На представлението имаше предимно семейства с деца и останахме много впечатлени в края на спектакъла,за първи път в своето съществуване като цирк! Две майки от публиката почистиха цялата ни зала от боклуците останали след зрителите,беше невероятно преживяване за нас,най-после посланията ни за по-добро възпитание и добър пример на децата бяха чути.В един квартал беден на културен живот ,на едно място където сякаш времето е спряло и нищо не се случва открихме хора жадни за нови емоции,нова информация,нов свят...хора сърцати и истински!

Те имат право на достъп до култура,имат право на достъп до ново общуване,до радостите на най-обикновеното развлечение,което да ги направи по-добри ,по-уверени и по-усмихнати.

Жалко е,че в 21 век, в един почти двумилионен град няма място за цирково изкуство,там където е най-необходимо - в кварталите,в местата където децата могат по-смело да влязат в цирковата шатра и да повярват в чудеса.В един забързан и вечно закъсняващ свят е безкрайно трудно да поканиш децата в претъпкания център на града.От векове това е била най-голямата сила на цирка - да пътува ,да дойде лично при всеки,да се появи от нищото на най-неочаквани места и да създаде една магия...

Днес това е най-голямата му болка,да няма място за него,да открива хиляди деца лишени от докосването на цирка.Циркът е за всеки,не само за хората с висок стандарт или за хората с кола,той е нужен навсякъде ,във всяко детско сърце и родителска усмивка,той носи вдъхновение и вяра на всеки ,който я потърси!


566 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page