top of page
Търсене
  • Снимка на автораCircus Ivanov

Що е то "съвременен цирк"?

За нас участието ни във фестивала за съвременен цирк "Мини Арт Фест 10" бе един много интересен експеримент. Искахме да разберем къде е мястото на традиционния цирк в днешния свят и сме изключително щастливи,че публиката отсъди в полза на богатото съдържание на класическият цирк,огромният успех на нашите спектакли сам по себе си показа,че въпреки терминологията традиционният цирк е съвременен ,вълнува с актуални послания и нови преживявания.Мини Арт фест 10 бе единственото място,където може да се направи сравнение между класическият цирк и самоопределящият се като "съвременен" цирк.Не само броя на публиката,но и нейната реакция ни зарадваха искрено, за нас бе истинско удоволствие и предизвикателство да бъдем част от едно събитие с по- различна философия и насоченост. Спечелихме сърцата на нови почитатели и уважението на чуждестранни колеги.Научихме едно : няма значение какъв е цирка ,традиционен или съвременен,той трябва да носи положителни емоции,да кара хората да се усмихнат и забравят света навън,не да ги кара да се замислят над дълбоки житейски проблеми,защото тях ги има във всяка среда, а циркът е една вълшебна среда без негативни преживявания.

Традиционният цирк е еволюирал десетилетия наред,за да се превърне в едно от най-зрелищните изкуства,единственият със пътуваща зала,с огромно богатство от жанрове,в него има от всичко по много....и риск,и смях,и животни...цветове,блясък и много много живот! Истината е,че нашата представа за съвременност не е да лишим цирка от всичко това,напротив стараем се нашата продукция да не изостава от интересите на зрителите,съвременната публика е все по-взискателна ,тя е най-голямото мерило за нашият труд...

Равносметката от това приключение за нас е много полезна за нашата самооценка и осъзнаването на реалността,истината , че класическият цирк винаги ще има перспектива ,той се е адаптирал отлично през вековете и ще продължава да го прави.

Без значение колко нови течения в цирковото изкуство ще се появят те трудно биха променили същността на традиционният цирк,защото корените му са много много дълбоки.

134 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page