top of page
Търсене
  • Снимка на автораCircus Ivanov

Съвременен и традиционен цирк в Бургас тази есен

Актуализирано: 4.11.2022 г.

Тази година почитателите на цирк Иванов в Бургас ще имат възможността да се насладят на два коренно различни спектакъла, обединени от общата идея да развълнуват малки и големи.

„Нова класика” е спектакъл изграден върху основата на класическият цирк, адресиран е към цялото семейство и всеки предпочел него ще открие по нещо интересно за себе си. Представлението е под надслов „Цирк Иванов - мястото където хората преодоляват гравитацията, а животните са приказни герои”. Трупата дава възможност на децата да се срещнат с някой от любимите си анимационни герои, трансформъри, различни видове животни, традиционни номера, клоунът Мистър Иван и разбира се талисманът на цирка Лъвчето Гого.

„Rock Circus” е най-новата продукция на цирк Иванов, насочена към майките, татковците и всички пораснали деца. Спектакълът е новост за българската публиката, защото до момента не е правена подобна колаборация между циркова трупа и рок група. По време на цялото шоу звучи музика на живо в изпълнение на неповторимите Mr. Vagabond, което дава усещане за едно истинско рок преживяване. Концерт- спектакъла е съвременен поглед върху цирковото изкуство, но по нищо не отстъпва на класическото цирково изкуство, защото запазва идеята вплетена в думата ЦИРК – хумор, красота, възхищение, наслада за сетивата и време прекарано в страхотна компания. Под съпровода на бенда и с харизматичният глас на техният вокалист Зазо Танев в шапитото оживяват незабравими рок хитове, някой от парчетата са специално аражирани за събитието, а артистите подсилват ефекта на ритъма със своите екстремни изпълнения – жонгльорство, акробатика, огнено шоу,въздушни атракции и още ,и още... Специално от Италия пристигнаха професионални танцьори , които също допълват пленяващата атмосфера в игралната зала с атрактивни изпълнения. В този спектакъл не участват животни, но това по никакъв начин не нарушава богатството от жанрове в спектакъла. Много важни гост артисти са и акробатите от КСА „Нефтохимик 2011“ гр.Бургас, които за първи път излизат на манежа, но техният ентусиазъм и артистичност плениха публиката още на премиерата. Швейцарската фурия и Гинес рекордьор Силвия Росат представя разтърсваща игра с камшици, а дуо Есенбеков се вихрят с акробатика на ролкави кънки под съпровода на АС/DC. Възпитаничката на цирковата академия във Верона Кетлин Куадрелли идва директно от международният фестивал в Салиери, за да развълнува публиката на Rock Circus. Програмата включва и позабравени жанрове като буфосинхронизъм и черна комедия.




Цирк Иванов гостува в Бургас до 23 октомври до стария мол на бул. Транспортна, а билетите са в продажба на платформата GoToBurgas и на касите на EasyPay.

Концепцията на това събитие се роди преди около две години и спечели финансова подкрепа от Национален фонд „Култура“ за включването в проекта на мултидисциплинарни артисти. Много време, усилия и средства коства реализацията на Rock Circus, фамилия Иванови изгради всичко необходимо за събитието буквално от нула – шатра, транспорт, амфитеатър, сцена, арена, ферми и осветление, пиротехнически ефекти, декори и т.н.

Идеята на организаторите е шоуто да бъде представено и в други големи градове, единственото препятствие с което се сблъскват обаче е голямата материална част която е невъзможно да бъде събрана на всеки терен – две шапита, палатка –фоайе, 14 камиона, място за животните и хотелска част от кемпери и каравани за артистичният състав и технически състав.

Един пътуващ цирк с две различни мобилни игрални зали и два различни спектакъла е иновация за цирковата общност. Под двете шапита се набляга дори на малките детайли, за „Rock Circus” бе изграден нов амфитеатър, две сцени, едната от които е кръгла и напомня за манеж - основен елемент за цирка. Катлин Куадрели, която освен артист е и художник специално изработи различни рок китари с които да бъде аранжирана залата, защото в малките детайли се крие голямата естетическа наслада. В спектакъла „Нова класика”, също има много детайли по вътрешността на залата, стотици малки крушки и лед светлини аранжират манежа, перилата на ложите, арките на амфитеатъра и целият купол, което вплита действието и атмосферата, пренасяйки зрителя в магичен свят, където всичко е възможно стига да мечтаеш и да повярваш. Костюмите на артистите са проектирани специално за изграждането на образите в спектаклите, което прави впечатление на публиката, защото визията е важен допълващ елемент.

Много важен ресурс е и екипът с който разполага циркът, трупата и техническият персонал изявяващи се под двата купола наброява 40 човека. Артисти от България, Италия, Киргизстан, Украйна, Швейцария и Германия представят различни изпълнения в двата спектакъла.



Често след края на шоуто зрители присъствали на единия от спектаклите си купуват билети за другия, защото признават, че 2 часа в компанията на цирк Иванов са минали неусетно и искат да преживеят отново тази емоция.

Най-голямата награда за артистите в края и на двете представления са изправените на крака хора, аплодиращи с широко усмихнати лица, и ако тази енергия от усмивките можеше да бъде събрана, то тогава със сигурност този заряд би успял да захрани един цял град.









98 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page